Kuchnia i przepisy

Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

Charakterystyczny smak białej kapusty kwaszonej jest bezsprzecznie cząstką słowiańskiej kuchni. Jest ona komponentem licznych dań i każdy Polak dość często widzi ją na stole. I popieramy to, gdyż kiszona kapusta to niezwykle zdrowe pożywienie. Kwaszona kapusta – źródło niezbędnych witamin i składników odżywczych Kapusta kwaszona, czy też kiszona, bowiem tych dwóch określeń używa się wymiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych wynalezionych za sprawą dążenia człowieka do znalezienia sposobu na

Żurek i barszcz biały – smaczne zupy kuchni słowiańskiej

W ostatnich latach coraz rzadziej spożywamy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego pośpiechu, co wywołuje chęć natychmiastowego najedzenia się, często omijamy zupy, ograniczając się do potraw kiedyś serwowanych przeważnie jako to większe danie. Jednak na wskroś polskie zupy, jak przykładowo barszcz biały oraz żurek, zostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeśli samodzielnie przygotowujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to nieprzerwanie są one stałą pozycją w ofercie restauracji oraz lokalów z polską kuchnią,

Czy kiszone warzywa to tylko słowiański przysmak?

Kiszone warzywa są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że w naszym odczuciu jest to wyłącznie słowiański specjał, sporadycznie napotykany w pozostałych rejonach świata. Tymczasem domowe kiszonki popularne są nie tylko na terenie Europy, ale również w Azji oraz w obu Amerykach. Kiszonki znane są ludziom od tysiącleci Zgodnie z wiedzą historyków metoda zabezpieczenia pokarmów przez ich przechowywanie w solance, w soli albo w occie, znana jest ludziom od przeszło

Kapsułki do ekspresu Tchibo Cafissimo – można kupić ich zamienniki

Technika parzenia kawa w kapsułkach została opracowana w końcu lat 70-tych i powoli pozyskiwała sobie kolejnych sympatyków. Ten wygodny proces umożliwia przygotowanie kawy wysokiej jakości w niezwykle nieskomplikowany sposób – trzeba uzupełnić pojemnik z wodą w odpowiednim urządzeniu, włożyć kawę w kapsułce do wskazanego zasobnika i już po kilkunastu sekundach można rozkoszować się pobudzającym napojem. Kawy single origin z Nikaragui i Brazylii – zamienniki kapsułek Tchibo Cafissimo Istnieje kilka systemów

Kawa ristretto

Ristretto – co to za kawa? Wiele osób, przeglądając menu kawiarni i popularnych restauracji zadaje sobie to pytanie. Jest to szczególny rodzaj kawy, uwielbiany przez smakoszy. Pozwala na wychwycenie wszystkich nut smakowych konkretnej kawy i delektowanie się smakiem. Dowiedz się, czym dokładnie jest kawa ristretto i jak ją przyrządzić we własnym domu. Czym jest kawa ristretto? Ristretto – jaka to kawa? Kawa ristretto jest najmniejszym wariantem tego popularnego napoju. Wyróżnia

Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa

Z kiszonych warzyw korzysta się w rodzimej kuchni od stuleci. Od kilku lat jednak raz za razem wymienia się także ogromne własności zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z buraków i kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która aktualnie często pojawia się na półkach sklepowych w alejkach ze zdrową żywnością. Sok z kiszonej kapusty – dlaczego warto go spożywać Prawdopodobnie większość z nas w dzieciństwie pił sok z kiszonej

Zamienniki kapsułek Nespresso – poznaj ciekawe aromaty kaw

Kapsułki do ekspresów Nespresso są jednymi z najstarszych na rynku. Zostały opracowane w Szwajcarii już w połowie lat 70-tych XX w. i od tego czasu powoli pozyskiwały kolejnych sympatyków. Aktualnie jest to marka znana na całym świecie, a ekspresy z tym systemem produkuje wiele uznanych firm. Czy istnieją zamienniki kapsułek Nespresso? Postanawiając o zakupie ekspresu opartego o system Nespresso, wiele osób zastanawia się, czy będzie zmuszona wyłącznie do zakupu kawy

Kapsułki z kawą – zawsze idealne espresso i latte

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki ciepłej, smakowitej kawy, która szybko stawia na nogi i przygotowuje na ciężki dzień pracy. Przy dobrej kawie spotykamy się również z przyjaciółmi, podjadając ciastka na mieście i plotkując o współpracownikach czy dyskutując o najświeższych wydarzeniach w polityce. Napój ten jest znany od setek lat, ale w dalszym ciągu pijemy go na ogół w dwóch wariantach: z mlekiem lub bez. Dlaczego? Bowiem

Food pairing – gotowanie może być przygodą

Choć przywykliśmy do określonych kombinacji aromatów, nie znaczy to, że zestawianie ze sobą produktów, które na pozór kompletnie się wykluczają, nie może dać ciekawych i, co najistotniejsze, pysznych efektów. Przekonujemy się o tym raz za razem. Największe oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało z pewnością pojawienie się na rynku niedostępnych dotychczas w Polsce artykułów spożywczych, jak również otwarcie się na obce zwyczaje kulinarne. Dzięki temu chociażby zestawienie mięsa z egzotycznych

Rozwiń swoje kulinarne pasje – kursy gotowania

Własnoręczne przyrządzanie posiłków we własnym domu ma masę zalet. Największą z nich jest zwłaszcza obniżenie wydatków – spożywanie posiłku w domu bywa na ogół dużo tańsze niż codzienne korzystanie z oferty restauracji. Tak samo ważna jest też satysfakcja płynąca z przygotowania posiłku własnymi rękami – szczególnie, jeśli dzielimy się nim z domownikami albo przyjaciółmi. Nie sposób nie pamiętać również o tym, iż kucharząc osobiście jesteśmy świadomi tego, co kładziemy na