Aktualna oferta kursu gotowania znajduje się tutaj.
Własnoręczne przyrządzanie posiłków we własnym domu ma masę zalet. Największą z nich jest zwłaszcza obniżenie wydatków – spożywanie posiłku w domu bywa na ogół dużo tańsze niż codzienne korzystanie z oferty restauracji. Tak samo ważna jest też satysfakcja płynąca z przygotowania posiłku własnymi rękami – szczególnie, jeśli dzielimy się nim z domownikami albo przyjaciółmi. Nie sposób nie pamiętać również o tym, iż kucharząc osobiście jesteśmy świadomi tego, co kładziemy na stół, a to jest wyjątkowo istotne w przypadku osób eliminujących z jadłospisu niektóre składniki (np. gluten, produkty odzwierzęce bądź cukier) bądź będących na diecie. Aczkolwiek wymaga to odpowiednich umiejętności – a te nie każdy ma. Na szczęście można je zdobyć w trakcie kursu gotowania.
Kursy gotowania – nie tylko dla kulinarnych hobbystów
Oferty firm przygotowujących warsztaty kulinarne zawierają rozmaite kursy – zarówno te skierowane do osób bez doświadczenia w kuchni, jak i tych stawiających swoje pierwsze kroki w zawodowej gastronomii. Opcji jest naprawdę sporo – od kursów organizowanych dla kulinarnych pasjonatów, poprzez kursy dla małych dzieci, aż po tematyczne warsztaty (np. cukiernictwo, kuchnia hiszpańska). Aby kurs gotowania przyniósł spodziewane efekty, niezwykle kluczowe jest to, by był przeprowadzony przez fachowca. Dlatego przed zapisaniem się na warsztaty warto sprawdzić, kim jest osoba prowadząca szkolenie – jakie szkoły skończyła, w jakich lokalach gastronomicznych pracowała i czy ma na koncie jakiekolwiek branżowe osiągnięcia.
Kursy gotowania – co na nich opanujemy?
To, jaką wiedzę zyskamy podczas kursu gotowania, zależy w zasadzie od jego tematyki. Na warsztatach skierowanych do dzieci poruszane są najprostsze zagadnienia, natomiast celem kursu nie jest przekazanie konkretnych umiejętności, a rozbudzenie w nich kulinarnej pasji i fantazji. Z kolei kursy dla dorosłych pasjonatów gotowania są okazją do przećwiczenia najważniejszych kulinarnych umiejętności, jak np. sztuka kompozycji potraw, techniki krojenia czy różne sposoby obróbki termicznej składników.
Nasza lokalizacja:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków
Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail:
[email protected]