Charakterystyczny smak białej kapusty kwaszonej jest bezsprzecznie cząstką słowiańskiej kuchni. Jest ona komponentem licznych dań i każdy Polak dość często widzi ją na stole. I popieramy to, gdyż kiszona kapusta to niezwykle zdrowe pożywienie.
Kwaszona kapusta – źródło niezbędnych witamin i składników odżywczych
Kapusta kwaszona, czy też kiszona, bowiem tych dwóch określeń używa się wymiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych wynalezionych za sprawą dążenia człowieka do znalezienia sposobu na długie przechowywanie pokarmów. Drobniutko posiekane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi czas w rezultacie poddania działaniu fermentacji mlekowej. Niegdyś spożywanie kapusty kwaszonej pozwalało uzupełnić konieczne witaminy czy minerały, których pozyskanie podczas zimy było znacznie bardziej skomplikowane aniżeli dzisiaj. A należy zaakcentować, iż kapusta kwaszona ma mnóstwo substancji, które są potrzebne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej między innymi właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, a także witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się także inne kluczowe dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B3, B6, B12). Poza tym, kwaszona kapusta to źródło między innymi błonnika pokarmowego, wapnia czy magnezu. Jednocześnie to żywność niskokaloryczna, toteż zaleca się jej spożycie osobom trzymającym dietę.
Kwaśnica, kapuśniak, bigos – nie byłoby ich bez kapusty kiszonej
Kwaszona kapusta na naszych talerzach spotykamy zarówno jako główny element dań, jak i jako przystawka do nich. Na surowo zazwyczaj spożywa się ją jako surówkę z posiekaną cebulką i tartą marchewką, która współgra z potrawami z ryb i ziemniaków, a czasem na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To też produkt, który rewelacyjnie komponuje się z grzybami oraz mięsem, toteż wykorzystuje się ją w farszu do pierogów, łazanek czy krokietów. Oczywiście, bez kapusty kwaszonej nie byłoby najlepszych polskich dań jak bigos, góralska kwaśnica bądź kapuśniak.
Właściwie każdy szef kuchni ma swój sposób na kiszoną kapustę, jednak obecnie raczej rzadko zakwasza się ją w domu, bo nie ma już potrzeby magazynowania produktów spożywczych na zimę. Kiszoną kapustę w niewielkich oraz dużych opakowaniach bez przeszkód znaleźć można w każdym sklepie, a także można zamówić ją online. Producenci mają w swojej ofercie także ekologiczną kapustę kiszoną.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]