Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa

Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa

Zobacz, gdzie kupić kiszony sok z buraka.

Z kiszonych warzyw korzysta się w rodzimej kuchni od stuleci. Od kilku lat jednak raz za razem wymienia się także ogromne własności zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z buraków i kapusty. To wręcz tzw. super żywność, która aktualnie często pojawia się na półkach sklepowych w alejkach ze zdrową żywnością.

Sok z kiszonej kapusty – dlaczego warto go spożywać

Prawdopodobnie większość z nas w dzieciństwie pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie na własną rękę szykowały kiszoną kapustę podług przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu kapusty często podawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, mówiąc, że napój jest kwaskowaty, lecz niezmiernie zdrowy. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to kapitalne źródło witamin! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, jak również przeróżne minerały, jak żelazo, cynk i potas. Wielu ludzi odczuwa trudności z przystosowaniem się do kwaśnego posmaku tego soku, jednak powinnyśmy wypijać go cyklicznie, gdyż eliminuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, działa on grzybo- i bakteriobójczo, usuwa toksyny z organizmu i ma dobry wpływ na pracę żołądka, a przez to może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu wspiera odporność organizmu oraz chroni przed przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej rekomenduje się również osobom, chorym na anemię ze względu na zawarte w nim żelazo. Oczywiście nawet ze zdrowym przetworem nie należy przesadzać – wystarczy wypijać nie więcej niż jedną szklankę soku dziennie.

Sok z kiszonego buraka jest tak samo prozdrowotny!

Sok z kiszonego buraka jest drugim popularnym sokiem, który stosujemy od zawsze do gotowania i który pijemy także jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajduje się masę witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: wyostrza koncentrację, korzystnie wpływa na przemianę materii, a równocześnie redukuje poziom cholesterolu we krwi. Pomimo że buraki charakteryzują się dużą zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez cukrzyków. Nie zaleca się aczkolwiek jego konsumpcji przez osoby borykające się z schorzeniami nerek bądź reumatyzmem, jak również kobietom karmiącym piersią i w ciąży.

Jeśli nie posiadasz wiedzy, by przygotowywać soki z kiszonek samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym markecie lub założyć na nie zamówienie wprost w sklepie internetowym producenta. Miej jednak na uwadze, iż takie soki trzeba składować w chłodzie.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]