Produkty fermentowane po latach zapomnienia powtórnie wracają na nasze stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, dotychczas mniej znane owoce oraz warzywa. Mówiąc o leczniczych atutach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć również o napojach takich jak maślanka, kombucza albo rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają w nieskomplikowany i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała witaminy potrzebne dla jego właściwego działania.
Jakie witaminy kryje sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie multum substancji mających pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Głównym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, buraków czy pozostałych kiszonek to również kopalnia witamin. Warta uwagi jest przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić z uwagi na zawartość witaminy K i E, witamin z grupy B oraz znaczne stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonych buraków – dlaczego należy go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Na dodatek liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, łagodzą objawy depresji, cukrzycy i szkorbutu, a także pomagają walczyć z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo niestrawność lub wrzody dwunastnicy. Działają one także osłonowo w trakcie terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]