Znajdź żur na artmankiszonki.pl.
W ostatnich latach coraz rzadziej spożywamy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego pośpiechu, co wywołuje chęć natychmiastowego najedzenia się, często omijamy zupy, ograniczając się do potraw kiedyś serwowanych przeważnie jako to większe danie. Jednak na wskroś polskie zupy, jak przykładowo barszcz biały oraz żurek, zostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeśli samodzielnie przygotowujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to nieprzerwanie są one stałą pozycją w ofercie restauracji oraz lokalów z polską kuchnią, a także są zwyczajowo podawane podczas obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Barszcz biały a żurek – Żurek i barszcz biały – różnica tkwi w mące
Kiedy spyta się Polaka o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to momentalnie wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Masa osób często nie rozróżnia, iż to dwa odrębne potrawy, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem zwyczajowo barszcz biały przyrządza się z zakwasu z mąki pszennej, natomiast żurek – na zakwasie na mące żytniej. To jednakże nie wszystko, co odróżnia te zupy, choć powinno się zdecydowanie podkreślić, iż nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Kuchnia jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem osobistych preferencji i umiejętności kucharza. Co jednakże da się wymienić to fakt, że w barszczu białym z reguły znajduje się więcej grzybów oraz włoszczyzny. Barszcz zabiela się również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można zastosować sok kapusty kwaszonej lub z ogórków kiszonych. Natomiast z żurkiem temat jest bardziej zagmatwany, ponieważ w ramach tej rodziny zup wyróżnia się 3 rodzaje:
– zawiesisty, kwaśny żur przygotowywany najczęściej z dużą ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany szczodrze śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z jajkiem oraz pieczywem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której kostki kartofli zalewa się zakwasem chlebowym albo żytnim.
Baza na barszcz biały i żurek? Przygotować samodzielnie czy kupić?
Preparacja zakwasu na wyliczone wcześniej zupy jest łatwe, chociaż nie zawsze pierwsze podejście kończy się powodzeniem. W sieci opublikowano dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, z których można skorzystać. Używając jednak samodzielnie zrobiony zakwas powinno się zamierzać pichcenie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, gdy apetyt np. na żur najdzie was znienacka, można wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych tradycyjnych, jak i internetowych, bez trudu znajdziemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, dzięki którym przyrządzimy smaczny biały barszcz i żurek śląski albo staropolski.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]