Witaminy – jak uzupełnić niedobory?

Witaminy – jak uzupełnić niedobory?

Niedobór witamin to często pojawiający się problem, spowodowany brakiem zróżnicowanej diety. Szybkie tempo życia powoduje, że nie zwracamy uwagi na to, co jemy.Często nie jest ona na tyle zróżnicowana, żeby zapewnić nam odpowiednie dawki witamin i minerałów. Problem nasila się w okresie jesienno-zimowym, kiedy warzywa i owoce są gorszej jakości Jak zatem przeciwdziałać skutkom niedoborów witamin?

Na początku warto zapoznać się z witaminami i minerałami, których możemy mieć w niedostatku.

Naturalny Beta-karoten – prowitamina A

W celu zapewnienia dziennej dawki beta karotenu wystarczy wypić szklankę soku marchwiowego. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym soki to bardzo dobre rozwiązanie. Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku, dlatego ważne jest jej uzupełnianie, zwłaszcza jeśli pracuje się przy komputerze lub w jako kierowca. Oprócz marchwi, witaminę A znajdziemy w dyni, groszku, fasolce szparagowej, koperku i jarmużu. W przypadku owoców warto sięgnąć po morele, brzoskwinie, melony i śliwki.

Witamina C

Jest szczególnie ważne w tym okresie. Znacząco wpływa na zachowanie odporności, dlatego należy zwrócić uwagę, aby uzupełniać jej niedobory. Aby wzmocnić odporność i zapewnić odpowiedni poziom witaminy C, warto sięgnąć przede wszystkim po owoce cytrusowe, a zima to najlepszy czas na ten typ owoców. Jednak witaminę C możemy znaleźć także w papryce, pomidorach, szpinaku czy brokułach.

Witamina E

Znana przede wszystkim jako przeciwutleniacz, spowalniający procesy starzenia. Jej niedobór może prowadzić także do niedokrwistości i zmian w układzie nerwowym. Aby uzupełnić jej niedobory należy sięgnąć po oleje roślinne, nasiona i razowe pieczywo. Znajdziemy ją także w warzywach liściastych np. szpinaku, pietruszce i sałacie. W okresie zimowym warto także sięgać po soki wielowarzywne w celu zapewnienie sobie odpowiedniej dawki.

Witamina B6

Warto wspomnieć także o witaminie B6, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jej niedobór może być przyczyną stanów depresyjnych, problemów ze snem czy koncentracją. Najwięcej witaminy B6 znajduje się w nabiale. Jednak możemy ją znaleźć także w niektórych warzywach np. marchwi, groszku, szpinaku czy ziemniakach.

Jak radzić sobie z niedoborami witamin zimą?

Przede wszystkim warto wybierać produkty mrożone. Warzywa przygotowywane w ten sposób nie tracą właściwości odżywczych w procesie mrożenia. Warto pamiętać jednak, aby nie rozmrażać warzyw przed gotowaniem, bo powolne odmrażanie powoduje utratę niemal połowy wartości odżywczych. Mrożone warzywa najlepiej wrzucić do gotującej się wody na krótki czas. W ofercie znajdziemy zarówno mieszanki warzyw, ale także fasolę szparagową, szpinak czy owoce.

Warto zainteresować się także kiszonymi warzywami, zawierającymi wiele cennych składników odżywczych. Są one źródłem witamin C, E i K, a także witamin z grupy B. Wspomagają odporność, mają działanie probiotyczne i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie jelit. Najbardziej popularna jest kiszona kapusta i ogórki. Jednak kisić można większość warzyw np. paprykę, czosnek czy buraki.

Warto pamiętać, że witaminy pochodzące z naturalnych źródeł są o wiele lepiej przyswajane przez organizm niż te suplementowane. Zróżnicowana dieta to podstawa dobrego zdrowia i samopoczucia. Ważne jest, aby z jedzeniem dostarczać odpowiednich makro i mikroelementów.